Varför inte vegetarian?

Självklart valde jag att skriva om veganism när jag fick chansen i skolan, då vi hade fritt arbete. Och, varför inte publicera det här? 

Tyvärr blev då layouten inte densamma eftersom det kommer från Pages, men det är nog lugnt. Enjoy!


 

Vad är skillnaden?

Vegetarian kan man vara av olika anledningar. De främsta anledningarna brukar vara för djurens skull, för hälsans skull, och/eller för miljön. En vegetarian äter inga animaliska produkter, förutom ibland vissa undantag som lakto-ovo.vegetarianer tillexempel har. Lakto-ovo står för att man äter mjölk och ägg, och i många fall äter man ofta även saker som bivax samt olika former av fetter från djur. 

En vegansk livsstil innebär att man inte äter något från djurriket. Varken kött, ägg, mjölk eller andra fetter, etc. som kommer från djur äter man. Jag skulle säga att veganrörelsen bara har med djurrätt att göra, då man inte vill utnyttja djur på något sätt. Till viss möjlig mån köper och använder man inte skinn, djurtestade produkter, päls och i vanliga fall går man inte på Zoo och stödjer ej djur på Cirkus, bland annat.  

Djurens rättigheter

Självklart undrar de flesta nu, varför man väljer att inte äta något från djurriket, varför man inte vill stödja päls- och skinn-industrin, och varför man helt enkelt väljer detta levnadssättet.

Inget djurplågeri på min tallrik!

Omkring 100 miljoner djur dödas varje år på svenska slakterier. Det är alltså nästan tio gånger vår egna befolkning. 100 miljoner individer, som hela sitt liv bara levt för att vänta på att hamna på någons tallrik. Och hur är då dessa liven? Inte så roliga.

Jag tänker inte skriva så omfattande om just köttindustrin, för jag tror, och hoppas, att ingen missat att grisarna ofta lever 10 stycken på 9 kvadratmeters betonggolv,  eller att kycklingarna som äts till middag är framavlade för att våra å snabbväxta som möjligt, vilket ger kycklingarna ett väldigt plågsamt liv då de får ont i ben och leder samt ofta får sjukdomar då deras hjärta och lungor  inte hänger med i utvecklingen, som går ungefär dubbelt så fort mot på 50-talet.

 

Varför vi väljer att inte äta ägg är främst på grund av massmordet som sker, utan att folk vet om det. När en honkyckling kläcks, kläcks också en tuppkyckling. En kyckling som alltså inte kan lägga ägg, och därför inte ger industrin några pengar. Efter födseln kvävs eller krossas då de nyfödda tuppkycklingarna ihjäl. Medans de andra kycklingarna går ett annat öde till mötes. De blir antingen frigående eller burhöns. De lever alltså med tusentals andra höns, antingen i stora stallar eller små burar, med max 16 hönor i en bur eller frigående och enligt Jordbruksverket med max 20 höns per kvadratmeter golvyta. 

 

 

Korna som är i mjölkindustrin, är sedan nötköttet som säljs i affären. Genom att därför köpa mejeriprodukter ger man pengar till industrin som sedan också slaktar kossan vid 5-6 års ålder, trots att en ko kan bli 15-20 år gamla naturligt, enligt Kolmården. Kalven och kossan skiljs åt vid 6-12 veckors ålder. 

Animal liberation

Veganer förespråkar att djurens rättigheter måste lyftas upp och att alla djur är lika mycket värda. Därför undviker man gärna att gå på Zoo, Cirkus med djur, bära päls, skinn, eller på annat sätt ge pengar till djurindustrin. 

Varför skulle man inte kunna köpa och bära skinn eller läder? Det är väl bara en biprodukt? Svaret är nej. Skinnet är det mest värdefulla hos djuret efter köttet och de inre organen och bidrar därför till lönsamheten för kött och mjölkindustrin. Det vanligaste djuren som man använder inom skinnindustrin är kor, getter, hästar, får och grisar, men även krokodiler, strutsar och kängurus skinn används.

Indien är ett av de fem största djurhuds/skinn producenterna och de hade en produktion på 400.000 ton under 2009.  Transportörerna som transporterar djuren vet ofta inte ens vart gränsen går med antal djur i transporten. De packas på och det är inte ovanligt att djur kollapsar under transponeringen pga. trångt med utrymme och ofta ingen mat. 

Pälsnäringen är en otroligt lidande industri för djuren. I Sverige har både rävfarmer och chinchillafarmer förbjudits i Sverige, men fortfarande är minkfarmar lagligt. Det är en industri som inte har någon som helst hänsyn till djuren och bara en fråga om pengar. Under 2013 exporterade Svensk minknäring för 1 000 000 000 svenska kronor. Minkarna bor i nätburar där de inte kan utöva sina naturliga beteenden. Ofta tar de också mycket skada, både av varandra då kannibalism förekommer i den uttråkande miljön, men också annan våld från minkarna i högre rang, enligt bådeDjurrättsalliansen och dokumentären Under Pälsen

 

"Djuren i vår värld existerar för sin egen skull. De finns inte till för oss människor mer än svarta människor finns till för vita, eller kvinnor för män" - Alice Walker.

Källor:

http://www.djurensratt.se/vara-fragor/djur-i-livsmedelsindustrin/slakt 

http://djurrattsalliansen.se/arbetsomraden/kottindustrin

http://www.djurensratt.se/vara-fragor/djur-i-livsmedelsindustrin/honor-tuppar 

http://www.svensktkott.se/om-kott/kott-och-miljo/uppfodning/not/kott-fran-mjolkkor/  

http://www.djurensratt.se/vara-fragor/djurvanlig-konsument/skinn

http://www.nationearth.com/earthlings-1/

http://www.svenskmink.se

Samt bilder från Djurrättsalliansen.

Allmänt, Djurrätt | Animal Liberation, Animalrights, Djurrättsalliansen, VEGAN, Veganism, pälsindustrin, vegetarianism | |
#1 - - Siri |Diabitfit|:

Det skär i hjärtat när man ser och tänker på hur djuren har det, jag har alltid undrat hur man kan stödja sådant och äta animaler med gott samvete TROTS man blir upplyst om sånt här..det är verkligen en gåta. Så bra att du uppmärksammar detta, keep going!

Svar: Håller helt med dig. Tack så mycket - I will!
Silke

Upp