Påskfjädrar är från fåglar

Åter igen en text som jag användt i skolan. Hade en redovisning om detta och fick mycket bra respons, och många som väljer att nu skippafjädrar!

 

Påskfjädrar i riset blev inte vanligt förens på 1930-talet. Idag är det vanligt att man pyntar med fjädrar både hemma och runt om i kommunen. Dessutom förekommer fjädrar, såsom dun i kläder och annat som täcken i hemmet.

Dessa fjädrar och dun tas från fåglar på två sätt,efter slakt av djuret och genom plockning av levande fåglar. Detta görs dock inte i Sverige utan är importerat från andra länder, vanligtvis Kina eller USA. Dessa länder har väldigt dåliga djurskyddslagar. Ofta händer det också att fjädrarna kommer från USA, exporteras till Kina för att bearbetas och sedan transporteras till Sverige. En lång och onödig transport.

Djuren, som vanligtvis är kalkoner lever ett mycket smärtsamt liv. De har utsatts för en väldigt hård avel och växer alldeles för snabbt, på samma sätt som kycklingar i alla länder som ska bli både till vitt kött eller lägga ägg. De kan inte längre gå ordentligt och får ofta problem med hjärtat, som inte hänger med i utvecklingen. 

Fjädrarna du köper behöver inte heller vara dyra, med tanke på hur produktionen ser ut. Här är en kalkons liv:

Kalkonkycklingarna kläcks i maskiner, på samma sätt som kycklingar. 

De könssorteras och transporteras till sin uppfödningsanläggning. Där bor de i tusentals i stallar. Hönorna dödas efter 10 veckor och tupparna efter 17 veckor. 

Under denna tid plockas det antingen fjädrar från djuren när de är vid medvetande, vilket är mycket plågsamt, annars efter slakt. Kalkonen bedövas genom att doppas ned i strömförande vatten. De avlivas sedan genom ett stick i halsen. Det förekommer dock att kalkonerna slaktas utan bedövning, säger Karin Tawata, författare av boken Handla Djurvänligt.

Egentligen vill kalkoner ta hand om sina barn, bygga bon, leta efter mat, bada i sand, sitta i höga träd  och springa. Det finns ingen etiskt bra fjäderframställning.

300miljoner kalkoner dödas varje år i USA, lika många som dess befolkning.  

Använd fantasin och pynta djurvänligt!

http://www.ingelstakalkon.se/artiklar/djuromsorg/slakt

http://www.djurensratt.se/vara-fragor/djur-i-livsmedelsindustrin/kalkoner

http://www.djurensratt.se/om-djurens-ratt/nyheter/paskfjadrar-kommer-fran-faglar

http://tidningenland.se/djurens-ratt-varnar-paskfjadrarna-kan-ha-plockats-fran-levande-fagel/

http://www.peta.org/issues/animals-used-for-food/factory-farming/turkeys/hidden-lives-turkeys/http://www.gp.se/konsument/konsumentguider/1.20047-paskfjadrar-06

Allmänt, Djurrätt | |
Upp