De olika stadierna

Något folk måste få klart för sig är skillnaden mellan lakto-ovo-vegetarian, vegetarian och vegan (samt alla de andra olika stadierna).
 
 
 
Vi börjar med detta, jag är vegan. Googlar man vegan eller veganism beskrivs det såhär:
 
Veganism är ett levnadssätt där en person avstår från exploatering av djur i den mån möjligt och praktiskt. En vegan avstår därför från alla animaliska produkter såsom köttfiskfågel, mjölkprodukter, ägghonungs- och vaxprodukter samt olika tillsatser av animaliskt ursprung[1].
      Veganer avstår även från att använda andra produkter utöver mat som är av animaliskt ursprung, till exempel skinnkläderpälsprodukterylletröjor och dunkuddar. Produkter som tagits fram med hjälp av djurförsök avstår även de flesta veganer ifrån i största möjliga mån. (LÄNK)
 
Precis såhär skulle jag också beskriva det. Alltså äter man en helvegetarisk kost, eller, ja, en vegetarisk kost, samt att man avstår att använda andra produkter med animaliskt ursprung.
 
 

Vegetarian 
 
Äter inget från djurriket. Till skillnad från en vegan så använder man ofta olika produkter med animalisk ursprung.
 
Lakto-ovo-vegetarian
 
I min umgängeskrets är nog detta det vanligaste. Dvs, man äter inte kött men äter annat från djurriket.
 
Demi vegetarian
 
Äter inte rött kött. Jag blev uppväxt som demivegetarian, innan jag sakta tog bort både kyckling, fisk och även blev vegan tillslut.
 
Tabellen är från Wikipedia, och beskrievr exakt. 
Allmänt, Vegan | Veganism, lakto-ovo-vegetarian, vegetarian | |
#1 - - Julia Forsbacka:

Jag håller med om att folk borde ha lite bättre koll. Oftast säger jag bara att jag är vegetarian men äter fisk (pescitarian) vilket jag inte förväntar mig att folk ska veta vad det är. Men säger man vegetarian tänker många direkt på vegan, vilket... hallå, det är ganska stor skillnad?!

Svar: Folk i min omgivning verkar tro att lakto-ovo-veg. är vegetarianer. Helt skruvat!
Silke

Upp