Hur världen påverkas

Måste ju vara en av de tråkigaste rubrikerna på denna blogg, ellerhur? Visst vet vi att vi borde åka mindre bil då planeten blir så varm och att den kommer gå under? Att vi bör åka mer kollektivt eller ta cykeln, och sluta slösa vatten.
 
Okej, det som händer med vår planet - det vi gör med vår planet ser jag faktiskt som något ganska seriöst. Det är det också. Men vad beror den globala uppvärmningen på? De flesta svarar att bilar, flygplan, lastbilar och andra transportmedel är den största orsaken.
 
13 procent av den globala uppvärmningen är pga. fordon, transportmedel. Vad är resten då? Jo, 18 procent (fem procent mer än fordon) är pga. boskapsdjur. Största delen kossor. Varför då? Jag ska förklara:
 
För det första så rapar kossor samt avger mycket avföring med metangaser från deras matsmältning. För varje kilo nötkött bildas 24kg koldioxid. 
 
Boskapen (djuren) får bla. soya som mat vilket leder till nedskövlad regnskog. För att odla soyabönor skövlar man regnskog for att kunna ha platser att odla på. Inte nog med att man redan då förstör djurs hem, så behöver vi faktiskt träd för att kunna leva. I snitt 100 arter dödas varje dag pga. skövling av regnskog. Alltså dör i snitt 36 500 arter varje år!
 
För att mätta en vegan behövs 688m2 mark på ett år. För en vegetarian, som alltså lägger till ägg och mjölk behövs tre gånger så mycket mark. Men, att mätta en "allätare" som äter kött, fisk, ägg, mjölk och grönsaker krävs 18 gånger så mycket mark! Då, när man hör att 216 000 männiksor föds varje dag, så är det svårt att tännka sig hur det ska räcka till. 
 
För 200 år sedan (1812) var vi 1 miljard människor på denna planet. Hundra år senare, 1912, så hade de ökat med en halv miljard; 1.5miljarder människor på denna planet. Yttligare 100år senare, 2012 (tre år sedan) har det ökat med 5.5 miljarder människor! Nu är vi 7 miljarder människor på vår planet. För att kunna mätta alla magar är en vegansk livsstil det lättaste för varje människa att fixa. Istället för att föda upp de miljoner djur som går för att mätta våra magar, så kan vi äta maten djuren skulle fått. Det är billigare och går åt mindre mat för att mata oss med växter, bönor och linser etc. istället för att först mata djuren med detta och sedan oss själva.
 
 
Säg nu inte att kött är gott och att du inte kan sluta med det därför. Det är så fegt att ha det att skylla på. Du vill alltså döda ett oskyldigt djur för att äta det? För att du tycker om det? That makes no sence. 
 
 
 
Hur kan man argumentera MOT att stoppa världs hunger? Och det faktum att vår jord sakta dör? På grund av köttkonsumtion/boskap. 
 
Källor: http://www.vaxthuseffekten.org/miljo.html, https://sv.wikipedia.org/wiki/Köttproduktion, https://youtu.be/Wf-y7CxZ3fI (COWSPIRACY) 
Allmänt, Djurrätt, Långt & läsvärt | Animalrights, VEGAN, Veganism, world hunger | |
Upp