looking for sunlight

Hej i kylan och mörkret!!!
 
Lång, vanlig, tråkig skoldag. Är otroligt trött då jag gjort saker hela helgen - eller ja, vi var p en kryssning HELA dagen i lördags, gick upp 05 den morgonen. Det var otroligt trevligt att umgås med mamma, pappa, storebror med hans familj samt moster med familj. 
 
Igår var jag på marknad på morgonen, åkte hem och pluggade lite, och var i stallet. Skrev ett inlägg om gårdagens ridpass igår.
 
Nu får vi se, om jag åkeer till stallet eller inte. Har prov imorgon som jag inte pluggat tillreckligt inför, sen en hel del skolarbeten att göra. I veckan kommer ni få veta något mycket roligt också - håll utkik!
 
Så, nu ska jag sitta och frysa, plugga, kanske ta en kopp te och förhoppningsvis åka till stallet.
 
 
Saknar denna outfit ovan, trivs inte i massvis med kläder och ytterkläder, haha! :(
 
Hur är det med er?
Allmänt, Vardag | | En kommentar |

Dagens Ridpass

Usch, sist jag var i stallet åkte jag dit för att jag och mina föräldrar blivit meddelade att Rosen och hennes hagkompis var BORTA. Den rädslan jag fick var obeskrivlig, och att vi hittade dem, jag och mamma, kan jag inte vara mer än evigt tacksam för. Så de mår bra.
 
Idag var Rosen väldigt framåt och hon ville bara få något att göra. Vi skrittade fram med mycket halter och volter, och efter detta blev det mycket träning i skritt i höger varv, som ni vet är det hennes svåra varv och vi måste få henne att mjukna upp. Sen blev det galopp i båda varven, fattningen satt perfekt och det blev rätt galopp varje gång! Hade kunnat hänt att jag flygit av dock, hennes skutt slutade inte, och hon for fram, helt otroligt glad i galopp.
 
Därefter blev det lite tölt, hon var lite motstridig men jag fokuserade på att fortsätta vara mjuk och inte bli spänd och få en hård hand. Det gick bra tillslut - vi har fått bättre tölt, men det dög gott och väl. 
 
I slutet blev det en hel del trav i båda varven, lite galopp också när Rosen kände för det - haha.
 
Efteråt fick hon prova sitt nya nyponpulver, och jag säger en sak - hon älskar det (tror jag, haha). 
 
 
 
 
 
Hällde på liite vatten också :)
 
 
 
 
Allmänt, Vardag med häst | | Kommentera |

Vad lär vi oss av djur i bur/fångenskap?

 

Väckta tankar

Senaste gången jag var och besökte en djurpark var två-tre år sedan. Jag har lärt och insett hur moraliskt fel det är. Jag insåg det nog själv, hur konstigt det är när vi står och ser på inspärrade djur, i ett land där de egentligen inte ens lever. Men det första som verkligen fick mig att öppna ögonen var Parken Zoos skandal, som prydde varenda löpsedel för några år sedan. Det handlade om hur deras slogan ”Vi räddar världens djur” inte alls stämde med hur det var bakom stängda dörrar - djur avlivades utan anledning, för att skaffa nya djur, för att locka besökare, och för att människor vill tjäna pengar. 

Men det som nyligen fick mig att tänka och inse hur fel det är med djur i fångenskap på det sättet, var av dokumentärerna Blackfish och The Cove. Den förstnämnda handlar om späckhuggarna som lever i fångenskap, speciellt på SeaWorld. The Cove handlar om delfinjakten i Japan, där man årsvis dödar sjukt stora summor delfiner, för deras kött, och kidnappar stort antal för att de ska skickas till delfinarium världen över, som en vara. Man tänker inte ens på hur rädda, och ledsna delfinerna måste vara när de skiljs åt med sina familjer. 

Dessa dokumentärer är nog svåra att kolla på utan att få några känslor väckta. Jag själv grät i mängder och tycker det är svårt att se och förstå hur det ens kan vara lagligt att hantera, köpa och sälja samt tjäna pengar på djur på ett sätt som utnyttjar, skadar och tar djurens naturliga beteenden ifrån dem. 

Moraliskt och etiskt fel

Hur och varför är det så fel att besöka djurparker och ge pengar till denna hemska industri? Med förutsättning att man sett de tidigare nämnda dokumentärerna hoppas och tror jag att man inser varför vattendjur inte mår bra av att bo i fångenskap, tränas för att visa upp sig, och hur hjärntvättade, deprimerade och dåligt de mår, och på samma sätt påverkas djur som lever på land. Dessutom hur man inte heller kan ha någon aning om ifall man kanske till och med bidrar med pengar som sedan kommer gå till delfinslakt i Japan (då det främst förekommer i Japan). 

I fångenskap lever djuren ofta kortare än naturligt, hur konstigt det än låter. Kanske för att de avlivas utan anledning för att kunna ta in nya arter så att djurparken kan köpa nya djur, kanske för att djuren mår psykiskt dåligt. Man kan se djur som ofta visarupp stressrelaterade beteenden. På delfiner kan man se att de ofta får magsår och det har flera gånger hänt att delfiner har tagit självmord. Delfiner måste ta medvetna andetag och kan alltså välja att sluta andas, dessutom händer det att de genom att simma in i poolväggen med flit, dör. 

Hur kan vi lära oss om djur genom att se dem i onaturliga förhållanden, med stressrelaterade beteenden och ibland framföra konster som inte hade varit något de gjort i naturliga miljöer? Det är inte naturligt för djuren att bli inspärrade och utnyttjade, och det är  inte heller naturligt att spärra in och utnyttja. Bara för att vi kan betyder det inte att vi ska eller måste

Det vi måste tänka över är om djuren vill vara instängda, eller om de bara är där för vårt eget nöje. Och om så, är det så kul att se djur som inte ens vistas i sitt naturliga habitat? 

 

Källor:  Dokumentärfilmen The Cove, Dokumentärfilmen Blackfish, http://djurrattsalliansen.se/arbetsomraden/djur-som-underhallning,

Allmänt, Djurrätt | | Kommentera |
Upp