Varför låter vi tuppar malas ihjäl?

I vår familj har det alltid investerats ägg från frigående höns och ofta dessutom ekologiska. Jag har inte förens de senaste åren/året börjat undersöka och gräva lite djupare i hur djuren faktiskt har det inom köttindustrin. Jag äter endast fisk och tycker att de djuren är de enda som faktiskt har det okej innan fångst. Jag äter mindre och midre fisk dock, för det lägger sig på mitt samvete när jag äter de och det mår jag inte bra av.
 
Mjölk och ägg då, ja det äter jag. Först nu som jag faktiskt börjat tänka över detta, och nu har vi bestämt oss för att vi vill skaffa höns. Min mamma hade det när hon var liten och har erfarenhet, och ha egna höns kommer vara enda sättet att ge dem ett schysst liv, läs nedan.
 
I Sverige hålls runt 7 miljoner hönor inom industriella äggproduktionen. Cirka 1,75 miljoner av dessa lever i burar där det tillåts max 16 hönor i en sådan bur och ytan per höna är 600 kvadratcentimeter. Tyvärr behöver hönor mycket mer utrymme än detta för att kunna utföra många viktiga beteenden som att putsa sig. 
 
Andra hönor, de som inte hålls i burar, så hålls de ofta inomhus bland tusentals andra individer vilket utsätter hönorna för sociala situationer de inte är anpassade för. Det förekommer många onormala beteenden på grund av de stora flockarana. 
 
När hönorna kläcks kläcks även deras syskon, varav hälften är tuppar. Tupparna är värdelösa inom äggindustrin och gasas eller mals därför ihjäl efter kläckning. En hönas liv varar i 1,5 år (annars blir de upp till 12år gammla) och transporteras ofta till slakteriet. På slakteriet bedövas hönorna genom att hängas upp i benen vid fullt medvetande och sedan få huvudet nerdoppat i ett strömförande vattenbad. Efter det skärs halsen upp. De som slipper transporteras gasas ihjäl på gården. 
 
Absolut kan man då välja Eko-ägg och från frigående höns, men många skillnader finns inte. Det får vara högst 6 hönor per kvadratmeter, istället för nio och de lever i flockar med runt 3000 hönor i stora stall (liknande ridhus) där de ska ha gräsbevuxen rasthage på sommaren. Trots detta så hittar få hönor faktiskt ut, speciellt i flockar på tusentals höns. Annars är det är samma högproducerande raser, samma slaktmetoder och samma kläckerier där tuppkycklingarna dödas som används även inom ekologisk äggproduktion.
 
(Källa LÄNK)
 
Djurhållningen är för mig skrämmande, att värkligheten för djuren ser ut såhär. De har heller inget att säga till om och folk som jag som gärna vill berätta hur de har det blir ofta schhhyschade och vill sällan läggas märke till kan jag uppleva det. 
 
Vad ska vi göra för att ändra äggproduktionen, ska det se ut såhär?
INTE MIN BILD - BILD HÄMTAD FRÅN GOOGLE
 
Glöm inte bort min frågestund som ni hittar HÄR!
Djurrätt | Djurens rätt, äggproduktion | | 3 kommentarer |

Ställ era frågor nu!

Fråga på!!
Åh, har fått världens bloggmode och tar nya bilder, kollar bloggen etc så mycket jag kan! Tyvärr så har jag ingen idé på vad jag ska skriva om... 
Har ju gjort ett åsiktsinlägg ang djur och kände att det var väldigt skönt. Jag har så många åsikter kring just djur men har typ baar skrivit om hästar.
Jag tänkte iaf ta tag i en frågestund/"tankestund" (vill ni kanske jag svarar i en video...) där ni får skriva frågor om allt och inget eller kommentera era tankar kring tidigare inlägg (ELLER GE TIPS PÅ INLÄGG!!) etc. så reflekterar jag och svarar på era frågor!
Shoot!
Q&A | | 6 kommentarer |

sköldpaddsfärgad eller svartvit?

Vår fina katt Alex. Redigerad i Photoshop CC - Bilderna tagna av mig, kontakta mig om du vill låna en bild.
Foto, Mina Djur | | 4 kommentarer |
Upp