Eloge till Kolmården, bojkotta Parken Zoo?

"Det måste ju vara jättejobbigt att vara vegan - aldrig äta marabou, aldrig äta julskinka och alltid behöva läsa på allt man ska äta... Eller, vad äter man ens, egentligen?" Nej, det är inte alls jobbigt att vara vegan, vill jag svara. Men då ljuger nog jag för mig själv också, för ibland är det jobbigt att stå emot god mat som man är sugen på. Men så är det alltid att bryta vanor och det kommer gå över. Däremot så blir det jobbigt för mig, när jags er till den psykiska delen, om jag nu ska kalla det så. Kanske är bättre att säga etiska och moraliksa delen eller just stunden när man märker hur vårt samhälle ser ut.
 
Det var ingen tvekan om att ta steget till att bli vegan när jag fick reda på hur djurens situation låg til - och inte nog med det. Hur mycket jag även bidrar till miljöförstöring, svält och att sätta min egna hälsa och kropp i fara genom att äta kött eller animalier. Och, som vegan säger jag inte bara nej till att äta produkter från djur- även att avstå från att köpa eller på annat sätt bidra till at djur far illa - så gott som det går.
 
Och som jag nämnde, det jobbiga och otroligt påfrestande stunderna är när man inser hur samhället gömmer djurens sits i vårt samhälle, och blundar för alla andra saker köttätande förstör - och även hur oetiskt ex. Zoo är, osv. 
 
I helgen hamnade jag i en diskussion. Eller, egentligen inte. Jag satt i mitten av en diskussion, och för första gången, gjorde jag allt för att inte lägga mig i. Varför vet jag inte riktigt, var trött och kände denna dag inte för att diskutera något som är så uppenbart för mig. Men vi kommer till saken, det började med en diskussion och ett ämne där en av personerna nämnde hur otroligt äckligt och hemskt det är med halalslaktat kött, att det är så hemskt att man skär upp halsen på djuren. ??? är min reaktion, och jag försöker förklara på ett enkelt sätt att djuren absolut inte bryr sig om om de ska bli halalsklaktade eller inte - de får bedövning oavsett. Personen höll dock fast i sin åsikt.
     Diskussionen började handla om vart man ska köpa det bästa köttet - vilket som är godast och ja, hur billigt det var. Någon, som också är vegetarian, ställde frågan om vart köttet som "var så bra" kom ifrån. "Sverige såklart! Svensk kött ska det vara, inget annat!". Jag känner hur frustrerad jag blir, inser hur lite folk vet. 
 
Kolmården nämndes senare i samtalet mellan människorna. Vet inte vad det handlade om egentligen, men, det var en positiv diskussion om Kolmården och det pratades om hur mycket barnen uppskattar det, hur fin delfinshowen är och hur man dock inte vågar åka på bilsafarit (om det nu heter så). Jag kan inte säga dock att jag vet mycket om kolmården, varit där när jag var liten, men inte på säkert 8 år, har inte så mycket att uttala mig om, mer än att jag inte gillar djurparker över huvud taget. Jag fick en klump i halsen och började faktiskt må illa, jag visste inte att jag kunde reagera så starkt på några människor sitta och prata om att de gillar en djurpark. Det är inget fel på att inte tycka illa om djurparker, men då jag har så starka åsikter och verkligen brinner för djurrät, så känns det så konstigt hur andra kan tycka helt annorlunda. Men det är ju så, man har olika åsikter, men självklart tycker jag att min åsikt är den rätta, det gör väl alla ;)
     Jag vet inte varför, men någon nämnde Parken Zoo (ligger i Eskilstuna, djurparken som alla pratade om efter en skandal då man hittat infrusna djur, djur som avlivats för pengarnas skull, osv.). Någon var snabb med att lägga en kommentar där någon uppmanade oss andra att inte åka dit eftersom de avlivar och fryser in sina djur. Samma person har pratat så fint om Kolmården. Mina ögon fylls av tårar, och jag känner mig uppgiven, samtidigt som jag blir så frustrerad. Jag visste inte vad jag skulle säga, jag hade inga ord. Men jag tänkte på hur lite folk vet. 60 delfiner har dött på Kolmården. Mycket mer vet jag tyvärr inte, och kommer nog tyvärr inte veta mycket mer förens någon tar tag i att öppna upp de låsta dörrarna även på Kolmården. Sen kan jag inte garantera att de bahendlar sina djur illa, men i slutändan är jag ganska säker på att det bara handlar om att tjäna pengar, och jag tror inte att det är rätt att spärra in djur på det sättet. Allt kan diskuteras men detta är min perosnliag åsikt och hur jag ser på det. 
 
Vad vill jag med detta inlägg? Egentligen är inte diskussionen syftet, mer detta att det jobbigaste med att vara vegan, eller, från mitt perspektiv även kallat, en människa som har öppnat ögonen, är att det verkligen känns som att man har kommit mycket längre än alla andra och man vill bara trycka upp all fakta i ansikten på människor. Det gör jag väl faktiskt, problemet är att folk sitter  fast i sinna lilla boxar och ser och hör bara det de vill höra och gör bara det de alltid har gjort. Jag tror att det enda rätta sättet att leva är att visa respekt till alla levande varelser, för det jag ser är koncentrationsläger för djuren i dagens samhälle. Ingen har gett oss rätten att behandla dem illa bara för att de inte har en egen röst.
 
Sen säger jag inte att det ÄR fel att inte leva som vegan, men det enda rätta i mina ögon är dock att göra det.
 
Hur ser ni på saken?
 
 
 
Allmänt, Djurrätt | Parken zoo, kolmården | |
Upp